Vad är naprapati?

Du har säkert hört talas om ordet och behandlingsformen naprapati. Och om du inte gjort det ska du få en utförlig förklaring. Naprapatin är en behandlingsform som ligger väldigt nära kiropraktiken. Den är dessutom grundad av lärlingen till kiropraktikens grundare D.D Palmer.

Lindrar led- och muskelbesvär

Det som utmärker naprapatin är att den främst bottnar i att behandla folk som lider av ledbesvär eller muskelsmärta. I vissa fall kan det även sträcka sig till inklämda nerver i nacke och rygg. Det är mycket små skillnader som ligger mellan kiropraktik och naprapati och oftast är det patienten själv som bestämmer vilken av dessa yrkesformer som passar bäst. I många fall använder sig en kiropraktor av naprapatins egenskaper och vice versa.

Stelhet

Om du känner dig stel och får ont av din stelhet ska du definitivt uppsöka en naprapat. Denne diagnosticerar dig genom olika metoder och verktyg för att bedöma vad smärtan bottnar i. Tyvärr går många människor till en naprapat alldeles för sent när smärtan redan är outhärdlig. Kanske man valt att gå till en vanlig vårdcentral för att få göra en massa prover som inte leder någonvart. Eller att man har fått mängder av recept utskrivna som bara ger biverkningar och som egentligen inte tar bort själva orsaken till smärtan.

Rådgivning viktig

En naprapat kan ge råd om hur du förebygger ytterligare skador och smärta genom att informera dig om ett specifikt och individuellt träningsprogram. I vissa fall kan nämligen smärta komma någonstans ifrån där grunden till den inte sitter. Med rätt träningsprogram kan du undvika att orsaken sprider sig vidare och stör dig ytterligare i din vardag. Tänk även på att livsstilsfaktorer spelar in när du vill få bort det onda. Mycket socker ger till exempel mycket inflammationer i kropp och tarmar som kan förvärra symptomen. Äter du rätt och tränar är chansen betydligt större att du blir smärtfri fortare.

Naprapaten kommer alltså att ge rådgivning både ur medicinsk synpunkt och ur livsstilssynpunkt. Men det är också viktigt att en naprapat kan se när du inte ska använda naprapati utan någon annan typ av behandling för att komma tillrätta med problemen. Då kan du komma att behöva remitteras till en annan vårdgivare eller behandlare som kanske har större kunskaper och mer erfarenhet av just ditt fall.

Kunskaper

När du är färdig naprapat har du fulländade kunskaper om följande:

  • Medicinska kunskaper rent generellt och speciellt fördjupande kunskaper om det neuromuskuloskeletala systemet.
  • Du har förmåga att tänka kritiskt och vetenskapligt angående naprapatyrket i allmänhet för att ställa rätt diagnoser till olika individer.
  • Sätt att kunna ta människor och hantera deras egna rädslor, förmåga att svara på frågor och bemöta olika förhållningssätt och beteenden.
  • Förmåga till stort ansvarstagande, även om något skulle gå snett.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *