Naprapati – Den manuella sjukvårdande terapin

Ordet naprapati härstammar från det tjeckiska ordet ”napravit” som betyder korrigera och det grekiska ordet ”pathos” som betyder lidande. Hela betydelsen av ordet kan översättas med ”korrigera orsak till lidande”. Naprapati är en godkänd manuell terapi som kan användas till att minska tillstånd som smärta, eller felställningar och inklämda nerver.

Naprapati – En del av svensk sjukvård

Naprapati är av Socialstyrelsen en godkänd behandlingsform inom svensk hälso- och sjukvård. En naprapat måste följa Socialstyrelsens riktlinjer och regler inom alla behandlingar som utförs. När man går till en naprapat för besvär som värk eller stelhet, gör en naprapat alltid en grundlig bedömning. En naprapat har en högskoleutbildning med stora kunskaper om bland annat neuromuskuloskeletala systemet och anatomi. Man ska som patient kunna känna sig trygg hos en naprapat och en naprapat gör samma bedömning som en läkare. Alla naprapater ser till att vara noga med att kontrollera andra tillstånd och grundsjukdomar. Skulle minsta misstanke finnas om att manuell terapi inte är lämpligt, kan en naprapat remittera vidare till lämplig vårdinstans. Att ta hand om sig är viktigt, både fysisk och själsligt. Ibland kan vi känna oss missnöjda med hur vi ser ut och det är viktigt att vi är nöjda med oss själva. Ett ibland känsligt ämne för kvinnor när det gäller utseendet är brösten. Om man känner att de är för små eller till exempel platta, kan Motiva erbjuda en förstklassig bröstkorrigering med en ny generation säkra implantat! Kropp och sinne hör ihop och känner vi oss nöjda med oss själva, kan vi njuta mer av livet.

Fördelarna med att besöka en naprapat

Om man har gått och haft ont länge men inte funnit någon grundorsak genom primärsjukvården, kan man pröva att gå till en naparapat för behandling. Fördelarna med att besöka en naprapat, är att de oftare ser till helheten och kan ge mer än bara mediciner. En naprapat kan kombinera manuell terapi med massage och en del naprapater kan även ge akupunktur. Patienter med mångårig smärtproblematik har många gånger blivit hjälpta av manuell terapi. Det kan ibland ha handlat om en nerv som varit i kläm eller en felställning. Innan man väljer en naprapat, så är det alltid bra att se till tidigare referenser från patienter. De flesta naprapater är alltid noga med att se till så att man får det bästa, tänkbara behandlingen.

Det satsas en hel del studier på naprapati och Karolinska sjukhuset bedriver forskning tillsammans Naprapathögskolan i syfte att fördjupa kunskap inom smärtproblematik. Många patienter har blivit hjälpta med sin smärta genom manuell terapi och fått tillbaka mer livskvalitet. Naprapati används även inom idrott och naprapater ligger bakom ledande forskning av idrottsmedicin med goda resultat. En naprapat vid namn Martin Asker, doktorand på Karolinska sjukhuset och legitimerad naprapat, har publicerat forskningsresultat i British Journal of Sports Medicine. Forskningsresultatet är en stor studie från 1 January 1990 to 15 May 2017. Studien har tyngdpunkten på undersökning och prevention av axelskador inom handboll, tennis och volleyboll. Artikeln har med dess höga kvalitet på innehåll, utnämnts till ”Editor’s choice” och är läsbar för alla.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *