Ta hand om dig själv

Har du ont i rygg, axlar eller nacke? Det finns god hjälp att få hos en naprapat. Behandling hos naprapat används för att förebygga smärta och besvär kopplat till dina rörelser. En naprapatbehandling sker manuellt. Det går också att få råd kring träning och annat som kan förbättra tillståndet.

För den som känner smärta eller har andra problem kan det också kännas viktigt att ta hand om sig själv. Att lägga en snygg makeup kan kännas avkopplande och är ett bra sätt att fokusera på annat en stund. Med hjälp av produkter från Ipsum Real Techniques är det lätt att lägga en fin makeup som piggar upp humöret. Du kan välja bland ett stort sortiment av puderborstar, ögonskuggsborstar, rougeborstar och makeupsvampar.

En hjälpande behandling

Naprapati är en manuell terapi inom den svenska hälso- och sjukvården. Förebyggandet av smärta sker genom massage, ledmanipulation och att man töjer ut muskler som smärtar. Terapin utvecklades från kiropraktik, en äldre behandling som främst utförs mot ryggbesvär. Med händerna återställs den normala funktionen i ryggraden. Naprapati och kiropraktik ses ofta som synonymer och behandlas parallellt av Socialstyrelsen. I början, fram till mitten av 1900-talet, såg man dock större skillnader mellan de båda terapiformerna.

Legitimation för naprapater utfärdas inte i så många länder, Sverige är dock en av de nationer där man kan hitta legitimerade naprapater. Inom den komplementärmedicinska och manuella medicinen går det att finna naprapater som den största yrkeskåren. Varje år utförs en och en halv miljon behandlingar av 900 naprapater. För att bli naprapat krävs det fyra års heltidsstudier som omfattar teoretiska samt kliniska kunskaper i olika medicinska ämnen. Studierna är särskilt inriktade på manuell medicin och avslutas med ett års praktik.

För att komma i kontakt med en naprapat går det att ringa och beställa tid. En läkarremiss är ett annat sätt att få tid hos naprapat. Vanligtvis har naprapater privata mottagningar, vissa med avtal med landstinget. När så är fallet behöver patienten också betala patientavgift vid behandlingen. Många sjukvårdsförsäkringar täcker behandling hos naprapat. Det krävs inga särskilda förberedelser innan besöket görs. Det kan behövas träningskläder, men det brukar skickas information om detta i förväg. En undersökning går till så att du först får svara på frågor kring dina besvär, sjukdomar, ditt arbete och din fritid. Naprapaten gör en undersökning för att se hur dina muskler och leder samt ditt nervsystem fungerar. Därefter får du en diagnos och efterföljande behandling, som utförs med manuella tekniker. Du kan också få ett träningsprogram som är utformat för att minska dina besvär.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *