Så blir du naprapat

Drömmer du om att bli naprapat? Det finns skolor både i Sverige och utomlands där du kan studera. Utbildningen är oftast på 3-4 år och efteråt får du en legitimation som är oerhört viktig att visa upp. Denna legitimation har funnits sedan 1994 och alla naprapater får den från Socialstyrelsen, vars webbplats har ansökningsformulär tillgängliga att ladda ned och fylla i.

Naprapathögskolan

I Sverige är det Naprapathögskolan som är den ledande institutionen för dig som vill studera till naprapat. Naprapathögskolan ger dig en fulländad examen och kompletta studier som även innebär ett års praktik. När du är klar har du de kunskaper och erfarenheter som krävs för att antingen öppna egen praktik eller vara anställd någonstans och arbeta självständigt med egna patienter. Detta innebär alltifrån att kunna undersöka en patient och ställa rätt diagnos, till att behandla och göra rätt rörelser och behandlingsmetoder för att ge ett gott resultat. Om du klantar dig eller begår ett grovt fel kan din legitimation dock bli indragen.

När du har din legitimation kan du ingå i Svenska Naprapatförbundet och anses då som en kompetent och bra naprapat. På så sätt kan folk söka efter dig där och känna sig trygga med sitt val att gå till just dig.

Studera utomlands

Många väljer även att studera till naprapat utomlands – ofta i Storbritannien som anses ha några mycket bra skolor. När du studerar utomlands kan dock Socialstyrelsen vara extra strikta när du ansöker om en svensk licens. Att gå på någon skola i tjottahejti under något år och läsa lite böcker gör dig inte till en riktig naprapat. Det är därför viktigt att du kollar upp skolan eller institutionen noga först. De bästa skolorna utomlands som till och med brukar ligga på en 5-årig studienivå, praktik inkluderad det sjätte året, ligger i USA, Danmark, England och Australien. Chicago har till exempel en prestigefylld naprapatskola som heter Chicago National College of Naprapathy.

I Sverige verkar många naprapater, ca 1200. Många av dem har studerat utomlands men även i Sverige då Naprapathögskolan anses som mycket bra. Behandlingarna har blivit allt mer efterfrågade och normalt görs ca 1,5 miljoner varje år. Det är många som är anställda på företag och praktiker, men även en stor del som öppnar egen praktik, vilket kan ge mer frihet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *