Naprapati

Ordet naprapati kommer ursprungligen både från grekiska pathos som betyder ”lidande” och tjeckiska napravit som betyder ”att korrigera”. Om man har värk och är stel, kan man gå till en naprapat som manuellt behandlar, rehabiliterar och förebygger olika led-, skelett- och muskelbesvär kopplade till rörelse.

Fördelar med naprapati

Fördelen med att besöka en naprapat, är att naprapaten har en gedigen utbildning inom bland annat ortopedi och neurologi och kan ta ett primärt ansvar för diagnos. År 2008 underskattade Landstinget behovet av naprapatvård och man har med tiden insett att behovet av naprapatbehandling är stort för vissa tillstånd. Att ha ont kan vara ett stort hinder när man flyttar till annan bostad eller vid städning. För att få en smidig avlastning, kan man få flytt- och städhjälp av https://qleano.se/ med ett brett utbud av tjänster! Som kund får man ett stort urval av byggstädning, fönsterputsning, kontorsstädning, visningsstädning, hemstädning samt även flytthjälp. När man har värk ska man inte lyfta saker eller anstränga sig och med dessa unika tjänster får man skräddarsydda lösningar och avlastning av riktigt kunnig personal!

Naprapatins historia

Naprapatin grundades i USA av Oakley Smith i början av sekelskiftet. När han studerade i Tjeckien blev han fascinerad av de manuella metoder man använde sig och tog med sig sina nya kunskaper till USA. Oakley Smith tog examen som kiropraktor år 1899 och utvecklade naprapati från kiropraktikens grunder. Dock kunde Oakley Smith inte hålla med kiropraktorer att kotor kunde hoppa ur led. Smith menade att smärta härstammar ofta från leder, muskler, bindväv, nervsystem och skelett. År 1907-1908 öppnade Smith den första naprapatskolan som hette Chicago College of Naprapathy. I Sverige infördes naprapatin år 1960 och idag finns Naprapathögskolan som grundades år 1970 av Björn Jonsson Berg. Björn drabbades av ett ryggskott och fick behandling i Chicago. Han blev därefter inspirerad att med sig metoderna till Sverige.

Inom naprapati går man till grunden med värkproblematik. Skulle värken bero på någon neurologisk diagnos, kan naprapaten remittera patienten till en neurolog. Det finns även bra enkla tips av naprapater med övningar man själv utför. En åkomma som vi ofta har problem med är ryggont. Naprapaten Björn Hjortstad menar även att det är mycket viktigt att träna rätt för att undvika och förebygga ryggvärk. Genom vanlig primärvård finns det risk för att man inte ser till helheten. Det råder delade meningar inom hälsosjukvårdens expertis om en behandling hos en naprapat är effektiv eller ej, men en naprapatbehandling anses effektivare än ett vanligt läkarbesök. Utan smärta blir vi gladare och kan njuta mer av livet!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *