Nacksmärtor

Att ha ont i nacken är rena plågan! Nacksmärtor kan uppstå av en massa olika anledningar, ibland för att du går fel eller har en felställning i knän eller höfter. Nacksmärtor är vanliga problem som naprapater ständigt brottas med. Det är dock oerhört viktigt att veta vad man gör när man behandlar nackont, eftersom vissa patienter kan få fruktansvärda biverkningar om rörelserna görs fel – såsom stroke.

Idag uppges det att nästintill hälften av alla som söker sig till en naprapat eller kiropraktor har någon form av nackbesvär. Det kan vara nackspärr eller kroniska smärtor som gör vardagen till ett rent helvete. Just i nacken är det också en stor grupp av nerver, muskler och leder som måste samspela för att fungera normalt. När de inte gör det, ja då är det illa. Finmekaniken måste smörjas regelbundet och underhållas för att du ska må bra.

Olika nackskador

Utöver nackbesvär som uppkommer av dålig hållning eller av felaktiga rörelsemönster, finns också de som hamnar i kategorin nackskador. Det kan till exempel röra sig om en medfödd skada eller folk som har varit med om en olycka. Kanske har man skadat sig i idrottssammanhang, i en bilolycka eller fått en smäll under ett hett slagsmål. Om man förmodar att nackens skelett är skadat måste först en röntgen ske.

Naprapatens behandling för nackbesvär

För det första – när det kommer till nackbesvär ska du söka hjälp hos en naprapat eller kiropraktor så snart det bara går. Ju längre du väntar desto värre blir det. På plats kommer en undersökning ske och eventuellt blir du ombedd att bege dig till röntgen för att kolla att allt åtminstone står rätt till i skelettet.

När man behandlar ömma nackar är det extremt viktigt för naprapaten att ta hänsyn till en rad andra faktorer. Livsstil, tidigare skador, träning i vardagen och övrig funktion i leder och muskler är avgörande. Det är även a och o att utreda om patienten ligger i någon form av riskzon för stroke och liknande. Nacken är oerhört känslig och får bara behandlas enligt strikta regler.

Olika stretchningar, töjningar och ryck involveras ofta i en behandling för nackont, beroende på om det är kroniska eller tillfälliga/akuta besvär. behandlingen ska dock ske mycket skonsamt och med rätt handlag. Rehaben efteråt är också väsentlig och det är viktigt att du följer naprapatens råd till punkt och pricka. Du får ett framtaget träningsprogram att göra hemma och kanske på gym.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *