Ledsmärta

Något av det vanligaste som gör att folk söker sig till en naprapat är att de lider av ledsmärta. Lederna kan vara stela, de kan ha drabbats av artros eller någon annan form av avvikelse. Det kan också vara så att man har ont någon annanstans i kroppen och har svårt att gå och då blir automatiskt andra leder i kroppen orörliga. Ledmanipulation är således vardagsmat för en naprapat. Det betyder att leden dras ut, att man gör ett litet knyck i den eller att man på något annat sätt töjer den och försöker väcka den till liv igen.

Överdriv inte manipulationen

Det är väldigt viktigt att en naprapat inte överdriver i sina rörelser på patienten, oavsett var leden sitter någonstans. Ofta är det bara ett litet knyck och en någorlunda behaglig töjning som gäller, annars kan blodkärl och vävnad ta skada. När leden har fått ett antal behandlingar, kanske rent av stötvågsbehandling i kombination med manuella tekniker, blir den rörligare och muskler och mjukdelar runt omkring kan lättare slappna av.

Så kan behandlingen gå till

Naprapaten drar försiktigt i leden och töjer ut den. Detta sker långsamt. Alldeles i slutet av dragningen görs ett litet ryck som också kan göra att du hör ett litet knäpp. Detta är inte farligt utan helt naturligt. Däremot kan det uppfattas som otäckt. Under en ledmanipulation kommer du varken att känna stark smärta eller spänning. Även om första gången kan kännas skrämmande rent psykiskt, så kommer naprapaten att lugna dig hela tiden. Till skillnad mot tryck under behandlingen som ofta används av kiropraktorer, är manipulation av leder betydligt ”trevligare”.

Du kan dock behöva hjälpa till lite på egen hand genom att spänna musklerna runt det behandlade området när naprapaten töjer och knycker. Detta för att underlätta behandlingen.

I samma veva som man gör manipulationer kan man även göra muskeltöjningar om mer av vävnaden runt omkring leden behöver behandlas. I många fall kan musklerna i rygg och nacke bli ordentligt spända, vilket leder till ständig smärta. Även vid denna typ av behandling sträcker man ut muskeln medan du själv spänner emot. Ibland kan du även komma i kontakt med muskeltöjningar när du utför ditt personliga träningsprogram. Du kanske känner igen detta om du någon gång fått en typ av massage där även muskler töjs ut.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *