Forskning

Inom naprapatin har det bedrivits en hel del forskning genom åren. Det är en behandlingsform som sträcker sig relativt långt tillbaka i tiden – till början av 1900-talet. Mycket av naprapatin kommer från kiropraktik. Redan då började forskningen, vilket ledde till att naprapatin utvecklades som en gren från kiropraktiken.

Forskningen påvisade redan i tidigt stadium att förkortningar och olika inskränkningar i rörelsemönstret leder till smärta. Detta bottnar oftast i att personen fått problem med vävnader som fascia, ledband, muskler i ryggen och nerver som sitter intill ryggraden och nacken. Kort sagt bidrar en rörelseinskränkning att omgiven vävnad av skelett och leder att du får ont. Om du har ont någonstans dröjer det inte alltför länge innan smärtan sprider sig till andra delar av kroppen eftersom hela du rör dig fel och belastar fel partier. Strukturförändringar och funktionella avvikelser är det första steget och den första diagnosen. Tack vare annan forskning som härleder till andra närliggande yrkesformer har naprapatin kunnat utvecklas än mer.

Tekniken kom dock till redan tidigt och även om viss utrustning och verktyg kan användas inom den moderna naprapatin, är det det manuella arbetet som ligger i fokus fortfarande.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *