Flera grundare

Det finns flera olika kategorier inom naprapati som egentligen står för sig själva. En av dessa är kiropraktik som faktiskt nästan är mer populär och omtalad än naprapati. Dock är skillnaden mellan yrkesgrupperna hårfin och egentligen kan man tala om samma sak när det gäller kiropraktik och naprapati.

Två olika grundare

När det kommer till naprapati och kiropraktiken måste man lägga på minnet att dessa tu är uppfunna av olika grundare. Den första som utvecklades var dock kiropraktiken, av en man som hette D.D Palmer. Under 1800-talets slut kom han på hur man med händerna kunde bota smärtor och vissa eventuella felställningar med hjälp av olika rörelser och tryck på nerver och muskler.

Kiropraktik kommer från de latinska orden chiro och practic som betyder ”med händer” och ”att göra”. Kort sagt en metod som går ut på att behandla patienterna manuellt.

Naprapatins grundare heter Oakley Smith och uppfann naprapatin baserad på just kiropraktiken. Många menar därför att naprapatin i stort sett är samma sak, med små differenser. Smith gick dessutom som lärling hos Palmer, vilket gör att de båda var på samma spår. Under 1907 valde han dock att utbilda sina egna elever med sin kunskap. Ordet naprapati kommer från både tjeckiska och latin – napravit och patos där ordens betydelse står för korrigering och lidande. Smith hämtade mycket av sina kunskaper från Tjeckien och fick därför många influenser därifrån.

Naprapatin kommer till Sverige

Naprapatin växte ute i Europa men kom till Sverige och Skandinavien först under 70-talet. Många idrottslag använder sig av både kiropraktik och naprapati för att förebygga eller behandla redan existerande skador och ledsmärtor. Så småningom skulle även en naprapatskola komma att starta i Stockholm.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *