De största skillnaderna mellan samtliga kategorier

Alla nämnda yrkeskategorier på den här sajten – kiropraktik, naprapati och sjukgymnastik är väldigt lika varandra. Dock kan man urskilja en del skillnader även om de inte må vara enorma. Det som också är värt att veta är att alla kiropraktorer eller naprapater, sjukgymnaster och övriga terapeuter som sysslar med dessa professioner, kan använda sig av blandningar av alla ovan nämnda typer. När du går till en naprapat eller kiropaktor kan det alltså hända att personen tar lite härifrån och lite därifrån, beroende på erfarenhet och studier. Det är sedan du själv som får avgöra vad som känns bäst för dig. Ibland kan du få prova dig fram för att hitta rätt.

Typiskt för kiropraktik

Det typiska för kiropraktiken är att man fokuserar på olika ledjusteringar. Även nerver och muskelsmärta ingår här men om man ser till kiropraktik rent generellt så säger de flesta att det är justeringar för leder som ligger kiropraktorn varmast om hjärtat. Spinal manipulation och nackbesvär är ofta huvudfokuset hos kiropraktorn. Att rätta till ryggbesvär och klämda nerver som orsakar ischias med mera, ser du ofta i kiropraktorns journaler.

Typiskt för naprapati

Hos naprapaten är det också vanligt med justeringar i nacke och rygg, men inom naprapati kan även olika former av akupunktur användas. Det existerar även hos en del kiropraktorer, men vanligast är det i naprapatins värld. En naprapat ger dig ofta någon form av triggerpunktsbehandling eller dry needling som är en slags akupunktur för muskler. Inom landstinget kan man i vissa fall få sina kiropraktik- och naprapatbehandlingar betalda, men oftast får man använda sitt friskvårdsbidrag till det.

Sjukgymnastiken i typiska drag

Inom sjukgymnastik är det främst rehabilitering det handlar om, vilket gör att just sjukgymnastik sticker ut från både kiropraktik och naprapati. Du brukar också få din sjukgymnastik betald av landstinget. Rehabiliteringen avser återställande efter en operation eller en skada så att du kan komma tillbaka till rörlighet och i vissa fall arbete igen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *