Behandling av artros

Artros är en smärtsam sjukdom som drabbar lederna, framförallt ledbrosket. Det går att få artros i alla leder där brosk finns men oftast brukar man prata om artros i höfter och knän. Detta kan bero på att det är vanligt att personer med artros får ont just där. En del går till naprapat för att få behandling för ledsmärtor, men det finns också andra möjligheter att få hjälp.

För den som behöver behandling för sin artros finns Joint Academy som är en digitalt baserad artrosbehandling. Genom appen har du ett lättillgängligt sätt att minska din ledsmärta och öka rörligheten i din kropp. Du får en personlig fysioterapeut som ger dig stöd genom behandlingen och anpassade aktiviteter att följa.

Besök hos naprapat

Om du har ont i axlar, nacke eller rygg kan du gå till en naprapat som arbetar manuellt med händerna för att ge behandling. Du får även rådgivning och förslag på träning för att underlätta din artros. För att beställa tid hos en naprapat kan du själv ringa och boka en tid, men det går också att få remiss via en läkare.

En studie gjord vid Karolinska Institutet har visat att naprapati kan ge positiva resultat på lång sikt vad gäller besvär i nacke och rygg. Efter behandling hos naprapat hade endast var tredje patient kvar sina smärtor, och 75 % upplevde att de fungerade bättre fysiskt än tidigare. Manuell terapi som utförs av en naprapat är effektiv både på lång och på kort sikt.

Det kan också vara billigare att söka upp en naprapat än att gå till en ortoped har en studie vid Blekinge tekniska högskola visat. Studien gjordes på patienter med åkommor vanliga hos dem som köar till ortopeden. Genom att gå till en naprapat fick patienterna en högre livskvalitet och vårdkostnaden blev lägre. Även hos Joint Academy har forskning visat att 85 % av patienterna minskat sin ledsmärta och kunnat sluta ta medicin.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *