När det kommer till olika typer av terapier för människor som har ont i kroppen i vardagen finns det flera olika alternativ. En del alternativ är mer okonventionella, exempelvis stenterapi och kinesisk medicin, medan andra tillhör människors vardag, exempelvis piller och massage. Sedan finns det också terapi som naprapati. En del länder har erkänt detta som en form av terapi, medan andra inte anser att den är riktig. Därför kommer denna artikel kolla närmre på naprapati i Sverige och jämföra den med hur det ser ut utomlands, samt diskutera andra metoder för att bli av med värk och smärtor.
Metoder för att få mindre smärta i vardagen
När det kommer till värk och smärta i kroppen är detta något som många i Sverige har, speciellt den äldre generationen. Det finns flera orsaker till detta, bland annat att man sitter stilla för mycket eller inte tränar på rätt sätt. Innan man som patient börjar kolla närmre på smärta och värk kan det vara bra att kolla närmre på olika metoder som kan påverka ens fysiska vanor i hemmet. Exempelvis kan det vara bra att köpa ett konsolbord för att kunna sätta sin laptop eller telefon på bordet när man kommer hem. På så sätt tvingas man att ställa sig upp för att gå och hämta telefonen eller laptopen på bordet, vilket i sin tur skapar motion i vardagen. Om man jobbar hemifrån kan det också vara bra att köpa ett höj- och sänkbart bord, vilket gör det möjligt att stå upp även om man jobbar hemifrån. Att arbeta ståendes kan nämligen göra att man får mindre ont i ryggen.
Naprapati som metod i Sverige
När det kommer till naprapati är detta en beprövad metod som är godkänd av Socialstyrelsen i Sverige. Således tillhör naprapati en grupp av godkända terapimetoder som används i vardagen för att motverka och behandla smärta och andra typer av besvär. I regel brukar naprapati innebära att en kund eller patient ligger på en typ av säng eller bänk, medan terapeuten genomför behandlingen med hjälp av sina händer. Rent praktiskt kan det exempelvis handla om att lederna tänjs ut, massage och behandling av de muskler som patienten upplever är smärtsamma. När det kommer till naprapati i Sverige anser Socialstyrelsen att denna typ av terapi är likartad vad som i folkmun kallas för kiropraktik, då båda dessa metoder anses ha liknande utgångspunkter. Det var inte förrän på 1900-talet som de olika skillnaderna belystes alltmer, vilket också uppmärksammades i Sverige.
Behövs licens?
När det kommer till att utföra naprapati i Sverige kräver detta en licens eller legitimation. Anledningen till det är Sverige vill säkerställa att kunder och patienter får den typ av vård som de kan förvänta sig, samt att experter är de enda som kan få möjlighet att utföra behandlingarna. I Sverige finns det över 1200 licensierade naprapater och de genomför nästan två miljoner behandlingar varje år. Således utgör naprapaterna en stor del av den medicinska vården i Sverige.