Att ha ont i kroppen kan vara mycket besvärligt för många och inverkar ofta på den vanliga vardagen. Om man bestämmer sig för att gå till en naprapat, är det viktigt att först veta om smärtan grundar sig i en sjukdom, eller av till exempel överansträngning. En del sjukdomar gör att man ska undvika att gå till en naprapat, men i normala fall ska det inte vara något hinder.
Olika metoder inom naprapati
En naprapat är känd för att sträcka, tänja eller som en del kan kalla ”knäcka” för att låsa upp låsningar i leder. Alla som söker till en naprapat kan ha varierande besvär från olika delar av kroppen och det kan kräva olika behandlingsmetoder. För vissa besvär, som vanlig stelhet, finns det bra tips på effektiva övningar från en känd naprapat som man själv kan utföra i hemmet. Enligt lag får en naprapat dock inte behandla annat än olika problem från det så kallade muskuloskeletala systemet. Man kan även bli behandlad av en naprapat med akupunktur och det sker ofta i kombinationsbehandling med manuell terapi. Några av de tillstånd som kan kräva akupunktur är ländryggssmärta, akuta ryggskott, nackspärr, karpaltunnelsyndrom, hälsporre/plantar fasciit eller till exempel muskelbristningar. Det finns en rad andra tillstånd där naprapaten med framgång kan behandla även med akupunktur. En annan form av kombinerad behandling, är så kallad stötvågsbehandling (shockwave therapy) som är en godkänd och vetenskapligt beprövad metod. Metoden används för att bland annat behandla kronisk smärta i leder, senor eller muskler. Apparaten ser ut som en liten pistol som sänder stötvågor i syfte att mjuka upp och behandla. En normalbehandling består av 1500-4000 slag i minuten men de är inte smärtsamma.
Det är viktigt att man tar hand om sin kropp och hälsa. Om man känner sig missnöjd med en kroppsdel, finns det idag effektiv hjälp. Med tiden kan bysten bli hängig efter graviditet eller viktökning. Då vill man gärna få tillbaka den där bysten man en gång hade. Vill man unna sig ett effektivt och snyggt bröstlyft, kan man få den bästa och mest professionella hjälpen för just den där bysten man verkligen vill ha!
Vilka tillstånd går inte att behandla?
Det kan vara svårt att veta vilka tillstånd man inte får behandla hos en naprapat men en viktig grundregel är att aldrig gå och få en behandling om man är sjuk eller har feber! Har man tryck över bröstet och bröstsmärtor, ska man i första hand inte utgå från att det kan vara muskulärt. Då kan det handla om andra allvarliga sjukdomstillstånd som till exempel hjärtat. Har man en invärtes skada på organ, ska man inte utföra manuell terapi i just det området. En naprapat kan inte heller behandla vissa neurologiska tillstånd, men kan i samråd med vården i vissa fall ge lindring av besvär som sjukdomen kan orsaka. Man ska dock alltid kunna känna sig trygg med en naprapat då de är välutbildade. Är man osäker på diagnos, kan en naprapat alltid utreda först och eventuellt skicka en remiss vidare till primärvården vid behov. Att bli fri från smärta kan förändra livskvaliteten och ge mer energi!